Teatrets historie

Teatrets historie

Grønnegårds Teatret blev grundlagt i 1982. En gruppe skuespillerelever fra Skuespillerskolen ved Odense Teater havde som elevopgave lavet Holbergs Henrik og Pernille. Nogle år efter endt uddannelse ønskede de at gentage succesen fra deres elevtid og fandt at Kunstindustrimuseets smukke have var den ideelle ramme for Holbergs komedie. Til trods for de primitive rammer – venner og bekendte stod i baren og forældrene i billetlugen – var publikumstilstrømningen overvældende. Man kunne ikke sidde succesen i sommeren 1982 overhørig.

Sommeren efter var man klar med endnu en Holberg komedie under åben himmel i den københavnske sommer.

Traditionen var født!

I 1987 øgedes teatrets ambitions- og aktivitetsniveau, og for første gang opførte Grønnegårds Teatret en vinterforestilling i Ridehuset på Christiansborg Slot. Fem forskellige produktioner er det siden blevet til i Ridehuset. De første fire tog udgangspunkt i Danmarks historie og i 1996 prøvede teatret i samarbejde med Danmarks Radios Symfoniorkester kræfter med Alban Bergs mesterværk operaen Lulu. Opsætningen gav international genlyd og var en af de helt store begivenheder i Kulturbyåret.

I julemånederne i 1994 og 1995 gæstede Grønnegårds Teatret Glassalen i Tivoli med dramatiseringer af Dickens romaner. I 1996 opførtes Maria Hellebergs monolog Svanekød om Grevinde Danners liv i Biografsalen på Nationalmuseet.

Sideløbende har Grønnegårds Teatret stået bag en række større og mindre kulturelle begivenheder bl.a. oplæsningsarrangementer i.f.m. Golden Days festivalerne i København, Musik i Grønnegården med koncerter i Kunstindustrimuseets have, The Royal Wedding Galla i Hong Kong i november 1995 i anledning af H.K.H. Prins Joachims og H.K.H. Prinsesse Alexandras bryllup og Familieteater i Grønnegården i 1997 og 1999 med udendørsteater for børn og unge i Kunstindustrimuseets have. I vinteren 2005/2006 var Grønnegårds Teatret co-producent på forestillingen KROP på Bellevue Teatret.
Endelig har enkelte af sommerforestillingerne været på turne i de nordiske lande.

I alle årene har sommerforestillingerne i Kunstindustrimuseets have dog været kernen i teatrets aktiviteter. Frem til og med 1992 stod der hvert år Holberg på sommerrepertoiret, men siden er teatrets sommerrepertoire blevet udvidet med Marivaux, Beaumarchais, Corneille, Shakespeare og Molière.

I 2006 kunne Grønnegårds Teatret fejre sit 25 års jubilæum. Specielt til denne anledning skrev og instruerede Nikoline Werdelin stykket Natmandens Datter, som blev teatrets hidtil største publikumssucces.

I 2007 vendte Grønnegårds Teatret tilbage til sine rødder med opsætningen af Ludvig Holbergs Erasmus Montanus, der trods en ualmindelig våd sommer, blev en stor succes hos både anmeldere og publikum. For første gang opsatte teatret en forestilling i Odd Fellow Palæets Have, Samuel Becketts Glade Dage, hvilket også blev en succes på trods af vejret.

Holbergs Den Politiske Kandestøber blev opsat i Kunstindustrimuseets have i 2008, og Noël Cowards Privatliv blev sat op i Odd Fellow Palæets have. I 2009 opførtes Ludvig Holbergs Den Stundesløse i Kunstindustrimuseets have, og haven bag Odd Fellow Palæet kom for alvor på det københavns teaterlandkort med opsætningen af Eric-Emmanuel Scmitts Libertineren, der blev så stor en succes, at den blev genopsat i sommeren 2010 samme sted. I Kunstindustrimuseets have opsattes Molières Don Juan i 2010. I foråret 2011 samarbejdede teatret med Mammut Teatret om forestillingen Ludvig, der blev opført på Hofteatret på Christiansborg Slot. Sommeren viste sig desværre ikke fra sin bedste side, da Holbergs Henrik og Pernille blev opført i Kunstindustrimuseets have og La Bête af David Hirson i Odd Fellow Palæets have. I 2012 producerede Grønnegårds Teatret en vinterforestilling, August Strindsbergs Dødsdansen, i Stærekassen. Kunstindustrimuseet fik nyt navn og blev til Designmuseum Danmark, så sommeren på Tartuffe af Molière i Designmuseum Danmarks have, og på Willy Russells Educating Rita, på dansk Lærenemme Rita, i Odd Fellow Palæets have. I 2013 og 2014 fik Designmuseum Danmark lagt nyt tag, så Grønnegårds Teatret måtte “nøjes” med at spille i Odd Fellow Palæets have. Heldigvis viste sommeren sig fra sin fineste side, så publikum kunne nyde både picnic og forestilling i yndigt vejr. I 2013 opførtes Molières Fruentimmerskolen og i 2014 Shakespeares De Lystige Koner i Windsor.

Siden 2001 har Grønnegårds Teatret opført familieforestillinger, klassiske tekster af bl.a. Shakespeare, Holberg og Molière, bearbejdet for børn og deres voksne om eftermiddagen i Grønnegården.Dog har teatrets familieforestillinger måttet holde pause, mens Desigmuseum Danmark har været under renovering. Fra 2002 har teatret tillige haft et givtigt og glædeligt samarbejde med Statens Teaterskole, nu Den Danske Scenekunstskole, om familieforestillinger, ligeledes bearbejdede klassiske tekster, med de kommende 3.års-studerende i praktik, disse forestillinger opføres også i eftermiddagstimerne i Grønnegården. I 2013-14 har de studerendes forestilling været opført hos en af Grønnegårds Teatrets gode naboer, Ankestyrelsen, der var så venlige at stillle deres charmerende og smukke gård i Amaliegade til rådighed for teatret.

Tilmeld
Nyhedsbrev