Grønnegårds Teatret smidt ud af Grønnegården

Grønnegårds Teatret i Grønnegården, Designmuseum Danmarks Have, sommer 2019. Foto: Christian Sehrt Bentsen

Grønnegårds Teatret i Grønnegården, Designmuseum Danmarks Have, sommer 2019. Foto: Christian Sehrt Bentsen

21.september 2021

Året inden teatrets 40-års jubilæum har Designmuseum Danmark valgt ikke at fortsætte samarbejdet med Grønnegårds Teatret. Teatret er kort sagt blevet smidt ud af Grønnegården, haven bag Designmuseum Danmark, som teatret er opkaldt efter og som har været teatrets faste spillested gennem alle årene. En katastrofe for teatrets fortsatte eksistens.

Teaterchef Steen Stig Lommer udtaler følgende om sagen:

Siden Grønnegårds Teatret blev grundlagt i 1982 af Søren Sætter-Lassen, Christian Steffensen og Lars Liebst har teatret spillet i Designmuseum Danmarks have (tidl. Kunstindustrimuseets have), Grønnegården. Op mod 50.000 publikummer har hver sommer nydt nogle af landets bedste skuespillere spille Holberg, Molière og Shakespeare under åben himmel midt i København. Grønnegårds Teatret er et af Københavns Kommunes små storbyteatre, og har siden denne status blev opnået, indgået 4-årige aftaler med Designmuseum Danmark omkring brugen af Grønnegården.

I sidste uge meddelte Designmuseum Danmark imidlertid, at museet efter en større renovering selv vil benytte haven om sommeren. Denne ensidige beslutning om ikke at genoptage samarbejdet, som det så smukt hedder, kom helt uventet for Grønnegårds Teatret og er reelt en udsmidning af teatret fra vores faste spillested gennem 40 år, og med kortest mulig respit.

Udsmidningen af det spillested, som Grønnegårds Teatret er opkaldt efter og opstået i, er naturligvis en katastrofe for teatret både eksistentielt og økonomisk. Teatrets økonomi er bundet op på muligheden for mere end 1.000 publikummer per aften i Grønnegården, ligesom herlighedsværdien og picnic i det grønne er en stor og vigtig del af helhedsoplevelsen for publikum.

Det må naturligvis være sådan, at teatret mener, at Grønnegården ikke kan bruges bedre end på teater for et stort publikum om sommeren, - alt andet ville være sørgeligt. Hvis Designmuseum Danmarks beslutning står til troende, er en teaterhistorisk æra slut. Grønnegårds Teatret ved ikke i skrivende stund, hvad der skal ske nu eller hvilke muligheder teatret har på længere sigt. Men stor skam er det, både moralsk og kulturelt, at én kulturinstitution på denne måde gør livet særdeles svært for en anden og dens publikum.

Opdatering 31.august 2022:
Grønnegårds Teatret har i sommeren 2022 spillet i Odd Fellow Palæets Have i Bredgade 28, og vil spille samme sted i sommeren 2023. Der afsøges fortsat muligheder for at finde et nyt permanent spillested for teatret.

 

LÆS OMTALER OG DEBAT I DAGSPRESSEN HER:

https://www.berlingske.dk/kultur/steen-stig-lommer-er-i-chok-over-beslutning-om-groennegaards-teatret-jeg

https://www.berlingske.dk/kultur/berlingskes-scene-redaktoer-koebenhavnsk-teater-er-smidt-paa-porten-men-der

https://politiken.dk/kultur/art8388382/

https://kulturmonitor.dk/scene/art8386062

 

 

Tilmeld
Nyhedsbrev